Харчування і стратегія здоров'я
Стратегія правильного харчування
- -Дивлюся, з яких страв я можу вибрати.
- - Оцінюю свіжість продуктів.
- - Уявляю їхній смак і відчуття в шлунку після того, як їх з’їм.
- -З’їдаю їжу повільно, доки не відчую легку ситість.
- - Якщо їжа залишилася на тарілці, ставлю її в холодильник.
Стратегія переїдання
- Їм не замислюючись.
- Роблю інші справи водночас з їжею.
- Уявляю собі тільки смак їжі.
- Їм доти, допоки все не з’їм.
- Дивуюся своїй надмірній вазі.
Стратегія недоїдання
- Постійно думаю про свою вагу.
- Старанно вираховую калорійність і кількість їжі.
- Намагаюся вибрати найменш привабливу страву.
- Намагаюсь з’їсти якомога менше
- Дотримуюсь дієти.
- Пишаюся зниженням ваги.
- Потрапляю до лікарні з виснаженням або повертаюся до переїдання.
Поради тим, хто вибирає продукти
Уважно читай інформацію на
упаковці чи етикетці про сорт продукту, його склад, дату виготовлення і термін
реалізації, умови і термін зберігання, адресу виробника.
Не купуй продуктів з неприродно яскравим забарвленням.
Не купуй продуктів з надто тривалим терміном зберігання.
Що менший список інгредієнтів, то краще.
Уникай вживання майонезу, маргарину, смаженої картоплі, копченостей. Припини перекушувати чіпсами, готовими сніданками, супами з пакету, хотдогами, гамбургерами – це “мертва” їжа.
Надавай перевагу свіжим сирим овочам і фруктам, сухофруктам.
Бажання бути здоровим повинно переважати над бажанням спожити страву чи продукт, які можуть зашкодити зараз чи в недалекому майбутньому.
Дотримуйся принципів здорового харчування
Не купуй продуктів з неприродно яскравим забарвленням.
Не купуй продуктів з надто тривалим терміном зберігання.
Що менший список інгредієнтів, то краще.
Уникай вживання майонезу, маргарину, смаженої картоплі, копченостей. Припини перекушувати чіпсами, готовими сніданками, супами з пакету, хотдогами, гамбургерами – це “мертва” їжа.
Надавай перевагу свіжим сирим овочам і фруктам, сухофруктам.
Бажання бути здоровим повинно переважати над бажанням спожити страву чи продукт, які можуть зашкодити зараз чи в недалекому майбутньому.
Дотримуйся принципів здорового харчування
Групи харчових домішок
Регулятори
смаку і аромату (ароматизатори,
смакові добавки - Е600-699, підсолоджувачі - Е900-999).
Поліпшувачі зовнішнього вигляду ( барвники - Е100-182, стабілізатори - Е400-499, відбілювачі).
Регулятори консистенції, які формують текстуру (згущувачі, гелеутворювачі,емульгатори - Е500-599, стабілізатори, розріджувачі).
Регулятори зберігання ( консерванти -Е200-299, антиоксиданти - Е300-399, антиокислювачі).
Поліпшувачі зовнішнього вигляду ( барвники - Е100-182, стабілізатори - Е400-499, відбілювачі).
Регулятори консистенції, які формують текстуру (згущувачі, гелеутворювачі,емульгатори - Е500-599, стабілізатори, розріджувачі).
Регулятори зберігання ( консерванти -Е200-299, антиоксиданти - Е300-399, антиокислювачі).
Принципи здорового харчування
¢Кількість
та якість харчових продуктів, споживаних людиною, повинна відповідати виду
праці( фізична чи розумова), віковим та індивідуальним особливостям організму,
умовам життя, порам року.
¢Споживання
їжі лише в певні години зумовлює краще виділення травних соків.
¢Ніколи
не варто їсти без почуття голоду. Споживання їжі покликане тамувати голод, а не
спричиняти почуття надмірної ситості.
¢Помірне
та якісне пережовування їжі сприяє нормальному травленню і запобігає
захворюванням шлунково-кишкового тракту.
¢Відразу
після їжі не виконуй важку роботу і не лягай спати.
¢Прагни
до якнайширшого вибору продуктів харчування, намагайся вживати продукти своєї
місцевості,узгоджуй їх споживання з національними традиціями.
Комментариев нет:
Отправить комментарий