вторник, 26 января 2016 г.

Харчування і стратегія здоров'я ( нотатки )

Харчування і стратегія здоров'я

Стратегія правильного харчування
  • -Дивлюся, з яких страв я можу вибрати.
  • - Оцінюю свіжість продуктів.
  •  - Уявляю їхній смак і відчуття в шлунку після того, як їх зїм.
  • їдаю їжу повільно, доки не відчую легку ситість.
  • - Якщо їжа залишилася на тарілці, ставлю її в холодильник.


Стратегія переїдання

  • Їм не замислюючись.
  • Роблю інші справи водночас з їжею.
  • Уявляю собі тільки смак їжі.
  • Їм доти, допоки все не зїм.
  • Дивуюся своїй надмірній вазі.

Стратегія недоїдання

  • Постійно думаю про свою вагу.
  • Старанно вираховую калорійність і кількість їжі.
  • Намагаюся вибрати найменш привабливу страву.
  • Намагаюсь зїсти якомога менше
  • Дотримуюсь дієти.
  • Пишаюся зниженням ваги.
  • Потрапляю до лікарні з виснаженням або повертаюся до переїдання.

Поради тим, хто вибирає продукти

       Уважно читай інформацію на упаковці чи етикетці про сорт продукту, його склад, дату виготовлення і термін реалізації, умови і термін зберігання, адресу виробника.
Не купуй продуктів з неприродно яскравим забарвленням.
Не купуй продуктів з надто тривалим терміном зберігання.
Що менший список інгредієнтів, то краще.
Уникай вживання майонезу, маргарину, смаженої картоплі, копченостей. Припини перекушувати чіпсами, готовими сніданками, супами з пакету, хотдогами, гамбургерами – це “мертва” їжа.
Надавай перевагу свіжим сирим овочам і фруктам, сухофруктам.
Бажання бути здоровим повинно переважати над бажанням спожити страву чи продукт, які можуть зашкодити зараз чи в недалекому майбутньому.
 Дотримуйся принципів здорового харчування

Групи харчових домішок

   Регулятори смаку і аромату (ароматизатори, смакові добавки - Е600-699, підсолоджувачі - Е900-999).
Поліпшувачі зовнішнього вигляду      ( барвники - Е100-182, стабілізатори -  Е400-499, відбілювачі).
Регулятори консистенції, які формують текстуру (згущувачі, гелеутворювачі,емульгатори - Е500-599, стабілізатори, розріджувачі).
Регулятори зберігання ( консерванти -Е200-299, антиоксиданти - Е300-399, антиокислювачі).

Принципи здорового харчування

¢Кількість та якість харчових продуктів, споживаних людиною, повинна відповідати виду праці( фізична чи розумова), віковим та індивідуальним особливостям організму, умовам життя, порам року.
¢Споживання їжі лише в певні години зумовлює краще виділення травних соків.
¢Ніколи не варто їсти без почуття голоду. Споживання їжі покликане тамувати голод, а не спричиняти почуття надмірної ситості.
¢Помірне та якісне пережовування їжі сприяє нормальному травленню і запобігає захворюванням шлунково-кишкового тракту.
¢Відразу після їжі не виконуй важку роботу і не лягай спати.
¢Прагни до якнайширшого вибору продуктів харчування, намагайся вживати продукти своєї місцевості,узгоджуй їх споживання з національними традиціями. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий