понедельник, 14 февраля 2022 г.

Контроль (розподіли) "США. Канада. Бразилія" (географія, 10 клас)

 

Контроль                                   США. Канада. Бразилія                                  Географія, 10 клас

Розподіли

1.      Має великі контрасти у розміщенні населення і господарства на своїй території.

2.      Найбільш складною формою розселення  є мегалополіси Босваш, Чипіттс, Сан — Сан.

3.      Компанія «Амазон» має найбільший у світі оборот у сфері торгівлі у мережі «Інтернет».

4.      Виділяють кілька сільськогосподарських районів. Північ країни — це оленярство і рибальство, а також мисливство. Степові провінції Альберта, Манітоба, Саскачеван — житниця країни.

5.      Єдина у світі столиця - пам’ятка сучасної архітектури, що повністю включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Обриси міста нагадують літак, який летить над планетою.

6.      Аграрна спеціалізація країни суттєво змінилася. Припинили існування колишні зерновий і кукурудзяний пояси, натомість значно розширились посіви сої. Значно більші площі відведено під сади на півдні. Переважно аграрна продукція йде на переробку в АПК.

7.      Провідним видом третинної діяльності є роздрібна торгівля. У ній зайнято 12 % населення держави (2017 р.). У країні діють великі мережі супер- і гіпермаркетів (більшість із США) та численні сімейні малі магазини і крамниці.

8.      Має сучасну постіндустріальну економіку.

9.      Найбільший у світі виробник кави і цукрової тростини.

10.  Залізничний транспорт залишився важливим лише у віддалених районах. Більшість вантажів перевозять фурами, а залізниця задіяна переважно у комерційних перевезеннях масових насипних вантажів, так само як і внутрішній річковий транспорт.

11.  Основою енергетики є ГЕС.

12.  Провідна країна світу за ВВП та впливом на світові процеси. Ця країна здійснює найбільші у світі витрати на збройні сили та має свої військові бази у всіх його регіонах. Входить до складу різних впливових міжнародних організацій та є постійним членом Ради безпеки ООН.

13.  Українська діаспора становить майже 4 % від загального населення цієї країни.

Найактивнішими є повоєнні політичні іммігранти, які створили численні громадські і політичні організації, що опікуються не лише збереженням української самобутності, а й переймаються питаннями державотворення у незалежній Україні.

14.  У 2000-і роки країна стала світовим лідером зі створення відеоігор і програмного забезпечення.

15.  Основними виробниками продукції є фермерські господарства. Поширені новітні технології інтенсивного вирощення, у т. ч. генетично модифіковані культури. За їхніми площами держава є світовим лідером.

16.  Серед технічних культур першість за зборами і посівними площами займає бавовник. Його вирощують на поливних землях у Техасі, Аризоні, Джорджії, Алабамі переважно на експорт.

17.  За рівнем економічного розвитку  посідає останнє місце у «Великій сімці». 37 % її ВВП створюються завдяки участі країни в міжнародній торгівлі.

18.  Економіка поєднує типові риси країни, що розвивається, і має у своєму складі новітні наукоємні види господарської діяльності.


Ключ

Бразилія

Канада

США

1, 5, 9, 18

4, 7, 8, 11, 13, 14, 17

2, 3, 6, 8, 10, 12, 15, 16


Комментариев нет:

Отправить комментарий